Ny befattningsbenämning - Staff scientist

26 januari 2024

Från den 1 februari 2024 utgår befattningsbenämningarna första forskningsingenjör och första forskningsassistent och ersätts med staff scientist. Förändringen genomförs för att anpassa benämningen efter hur befattningar inom forskningsstöd benämns i omvärlden.

Bakgrund

Under 2023 gjordes, på uppdrag av rektor, en översyn av befattningarna första forskningsingenjör och första forskningsassistent framförallt ur perspektivet kompetensförsörjning för att kunna rekrytera och behålla den höga och specifika kompetens som finns representerad inom dessa befattningar.

I översynen ingick en omvärldsspaning som visade att flera svenska lärosäten ser över sina forskningsstödsbefattningar. Översynen visade även att staff scientist är ett vanligt förekommande begrepp på den internationella arbetsmarknaden samt att den i vissa sammanhang även används nationellt, varför benämningen staff scientist valdes ut att ersätta första forskningsingenjör och första forskningsassistent på både svenska och engelska. 

Förändring

Mot denna bakgrund har personalchef beslutat att befattningen för anställda första forskningsingenjörer och första forskningsassistenter från den 1 februari 2024 ändras till staff scientist. Arbetsinnehåll, lön och övriga anställningsvillkor förändras inte. Beslutet, som fattades den 29 november 2023, omfattade även påbörjade utlysningar och pågående rekryteringar av första forskningsingenjör och första forskningsassistent

Fortsatt process

I det beslut som fattades av rektor avseende att utreda förutsättningarna för införande av ny forskningsstödsbefattning ingår även att utreda karriärmöjligheter. Det arbetet kommer att fortsätta under vårterminen 2024.

I arbetsgruppen, under ledning av personalchef Lars Nordlander, ingår Ann-Christin Edlund, Carina Eurenius-Lindberg, Carina Mattsson, Elin Sonning, Magnus Wolf-Watz, Philip Buckland, Samuel Sandström, Sara Filppa och Susanne Sundqvist.

Redaktör: Moa Eirell

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.