Internationaliseringsutlysningar vid Lärarhögskolan

27 oktober 2015

Nu har alla som arbetar med utbildningsvetenskaplig forskning och grundutbildning inom Lärarhögskolans verksamheter vid Umeå Universitet möjlighet att söka internationaliseringsmedel.

För 2016 utlyser Lärarhögskolan sammanlagt 1 050 000 kr för internationalisering och av dessa fördelas 870 000 kr i denna utlysningsomgång. Lärarhögskolan kommer att prioritera ansökningar som avser samarbete med något av våra prioriterade partneruniversitet.

Medel för ökad internationell publicering - översättning/språkgranskning

Medel i denna utlysning kan sökas för översättning och språkgranskning.

Lärarhögskolan vid Umeå universitet arbetar aktivt för att stimulera internationell publicering och har därför för 2016 avsatt 80 000 kr att fördela till lärare, forskare, doktorander och TA-personal som i sin tjänst vid Umeå Universitet arbetar inom områden av relevans för utbildningsvetenskap och Lärarhögskolans verksamhet. Av dessa medel fördelas 50 000 kr i denna utlysning och resterande 30 000 kr i en ny utlysning i mars 2016. För översättning eller språkgranskning ges maximalt 6 000 kr.

Mer information och formulär för ansökan (google-form)


Medel för ökad internationell publicering - konferensdeltagande

Lärarhögskolan vid Umeå Universitet arbetar aktivt för att stimulera internationell publicering och har därför för 2016 avsatt 220 000 kr att fördela till lärare, forskare, doktorander och TA-personal som i sin tjänst vid Umeå Universitet arbetar inom områden av relevans för utbildningsvetenskap och Lärarhögskolans verksamhet. Av dessa medel fördelas 120 000 kr i denna utlysning och resterande 100 000 kr i en ny utlysning i mars 2016. Medel för resor tilldelas enligt en schablon, där resor inom Europa ges maximalt 12 000 kr och resor utom Europa maximalt 18 000 kr.

Obs! Glöm inte att förankra din internationaliseringsplan med prefekt och eventuell handledare innan du söker medlen.

Mer information och länk till ansökan (google-form)


Medel för ökad internationalisering i grundutbildningen

Lärarhögskolan vid Umeå universitet arbetar aktivt för att stimulera internationalisering i grundutbildningen och har därför för år 2016 avsatt 150 000 kr att fördela till lärare, forskare, doktorander och TA-personal som i sin tjänst vid Umeå universitet är verksamma inom Lärarhögskolans grundutbildning. Av dessa medel fördelas 100 000 kr i denna utlysning. Utlysning riktar sig till sökande som vill göra ett lärarutbyte och/eller avser att utveckla kurser med Lärarhögskolans strategiska parteruniversitet:

- La Trobe University (Bendigo), Australien
- Sydney University, Australien
- University of Wisconsin-Whitewater
- Universitetet i Tromsö, Norge
- Stranmillis University Collage, (Belfast, Storbritannien)

För resor tilldelas medel efter en schablon, där en veckas vistelse inom Europa ges 15 000 kronor och utom Europa 20 000 kronor. För arbete på hemmaplan med kursutveckling med utländskt lärosäte ges lönemedel om 5 000 kr/dag upp till maximalt 3 dagar.

Obs! Glöm inte att förankra din internationaliseringsplan med prefekt och eventuell handledare innan du söker medel.

Mer information och länk till ansökan (google-form)


Medel för internationalisering av forskarutbildningen

Lärarhögskolan vid Umeå Universitet arbetar aktivt för att stimulera internationalisering i forskarutbildningen och har därför för år 2016 avsatt 75 000 kronor att fördela till forskare och doktorander som i sin tjänst vid Umeå Universitet arbetar inom områden av relevans för utbildningsvetenskap och Lärarhögskolans verksamhet. Medel kan sökas för aktiviteter som leder till ökad internationalisering av forskarutbildning, t ex för doktoranders vistelse vid utländskt lärosäte eller för handledning av doktorand vid utländskt lärosäte. Medel tilldelas enligt en schablon, där en veckas vistelse vid ett lärosäte inom Europa ges 15 000 kronor och utom Europa 18 000 kronor.

Obs! Glöm inte att förankra din internationaliseringsplan med prefekt och eventuell handledare innan du söker medlen.

Mer information och länk till ansökan (google-form)


Medel för forskarutbyte


Denna utlysning riktar sig till disputerade forskare vid Umeå universitet som har sitt huvudsakliga forskningsintresse inom det utbildningsvetenskapliga området.

Lärarhögskolan vid Umeå universitet arbetar aktivt för att stödja forskning inom det utbildningsvetenskapliga området och har därför för 2016 avsatt 100 000 kronor för forskarutbyte. Medel kan sökas för utresande och/eller inresande forskare som har sitt huvudsakliga forskningsintresse inom det utbildningsvetenskapliga området. Maxbelopp som kan tilldelas för en person är 50 000 kr. Medel tilldelas endast för resa och boende, ej för lön eller traktamente.

Glöm inte att förankra din internationaliseringsplan med prefekt innan du gör ansökan.

Mer information och länk till ansökan (google-form)

 

Medel för anordnande av internationella konferenser/symposier vid UmU inom utbildningsvetenskap

Lärarhögskolan vid Umeå universitet arbetar aktivt för att stimulera internationalisering av utbildningsvetenskaplig forskning och har därför år 2016 avsatt 150 000 kronor för att möjliggöra för forskare vid att anordna internationella konferenser och symposier vid Umeå universitet inom det utbildningsvetenskapliga området. Med internationell konferens/symposium avses i detta sammanhang ett sådant arrangemang som har internationella konferensdeltagare och föreläsare. Medel sökes av den person vid Umeå universitet som ansvarar för arrangemanget. Det belopp som varje sökande kan tilldelas är maximalt hälften av den totala preliminära budgeten för konferensen/symposiet, upp till högst 50 000 kr. Observera att medlen ska förbrukas under 2016.

Mer information och länk till ansökan (google-form)


Medel för studieresa för studenter i Lärarhögskolans grundutbildningar

Denna utlysning riktar sig till samtliga institutioner som är involverade i Lärarhögskolans grundutbildning.

Lärarhögskolan vid Umeå universitet arbetar för att stärka internationalisering i grundutbildningen och har därför för 2016 avsatt 125 000 kronor att användas anordnande av gemensam studieresa utomlands för studenter i kurs som ingår i något av Lärarhögskolans program. Medlen kan endast sökas av institution/kursansvarig och ej av enskilda studenter. Medlen måste förbrukas under 2016.

Glöm ej att förankra internationaliseringsplan med prefekt innan du skickar in ansökan.

Mer information och länk till ansökan (google-form)

Studenter i grundutbildning

Dessutom har studenter i Lärarhögskolans grundutbildningar möjlighet att söka bidrag för utlandsstudier vid något av Lärarhögskolans prioriterade partneruniversitet:

Bidrag för utlandsstudier

Till studenter vid Lärarhögskolan, Umeå universitet

Lärarhögskolan utlyser 12 bidrag om vardera 12 500 kr till dig som planerar att läsa minst 6 hp vid något av Lärarhögskolans prioriterade partneruniversitet eller partnerskolor utomlands under 2016. Summan gäller som engångsbelopp för hela vistelsen. För studenter som väljer att läsa kurser om 7,5 hp eller mer, och kommer att vara inskrivna vid något av dessa universitet, finns dessutom en möjlighet att söka ett extra stipendium om 5000 kr per månad.

Lärarhögskolans prioriterade partneruniversitet är:
- La Trobe University, Bendigo Campus, Australien
- Sydney University, Australien
- University of Wisconsin-Whitewater, USA
- Universitetet i Tromsö, Norge
- Stranmillis University Collage, Belfast, Storbritannien

För att kunna erhålla bidraget ska du under aktivitetens genomförande vara antagen till utbildning inom Lärarhögskolans ansvarsområde och ha en tydlig plan för vilken eller vilka kurser du tänkt läsa och tillgodoräkna inom ramen för din lärarexamen. Denna plan ska vara förankrad med någon av Lärarhögskolans studievägledare. Du ska också ha minst 60 hp godkända studier samt godtagbara kunskaper i engelska (om vistelsen ska göras vid engelskspråkigt universitet).

Mer information och länk till ansökan (google-form)

Övrigt

Deadline för samtliga utlysningar är den 16 november 2015.

Eventuella frågor kring ansökningar och webbenkäter besvaras av Carina Rönnqvist