Sök medel ur miljöforskningsanslaget

8 maj 2019

Nu utlyser Naturvårdsverket i samverkan med Havs- och vattenmyndigheten totalt 60 miljoner kronor för forskning rörande våtmarkers ekosystemtjänster och kumulativa effekter på miljön i såväl vatten som på land. Sista ansökningsdag är 3 september 2019. 

Duon välkomnar såväl ämnesspecifika som tvärvetenskapliga projekt och ser gärna att de sökande föreslår forskningsprojekt med aktiva samarbeten mellan forskning och det omgivande samhället.

Utlysning av forskningsmedel om kumulativa effekter

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten bjuder in forskare att söka medel för forskningsprojekt på upp till fem miljoner kronor, fördelat på maximalt tre år (2020–2022).

Målet med utlysningen är att främja forskning som ökar kunskapen om kumulativa effekter på miljön, med fokus på metodutveckling och analysverktyg. Sådant som kan vara till stöd för exempelvis miljökonsekvensbeskrivningar, planeringsunderlag och samhällsekonomiska bedömningar.

Med begreppet kumulativa effekter avses här miljöeffekter orsakade av flera påverkansfaktorer där en eller flera mänskliga aktiviteter, verksamheter eller miljöprocesser är inblandade.

Total budget för utlysningen är cirka 30 miljoner kronor.

Sista ansökningsdag är 3 september 2019.

Läs mer om utlysningen 


Utlysning av forskningsmedel för våtmarkers ekosystemtjänster

Naturvårdsverket bjuder in enskilda forskare eller forskargrupper att söka medel för forskningsprojekt på upp till fem miljoner kronor, fördelat på maximalt tre år (2020–2022). Målsättningen är att bevilja flera projekt inom området.

De ekosystemtjänster utlysningen prioriterar är våtmarkernas vattenhushållning, balans av vattenflöden och/eller grundvattenbildning som en del av klimatanpassningen, samt retention av metaller.

Resultaten ska till exempel kunna fungera som delunderlag för myndigheternas vägledning gällande skydds- och restaureringsåtgärder, klimatanpassning, annan samhällsplanering eller förslag till utveckling av styrmedel.

Utlysningen har två delsatsningar:

  • Del A gäller våtmarker som en naturbaserad lösning för klimatanpassning.
  • Del B gäller våtmarkers möjligheter att förhindra läckage av metaller och/eller begränsa negativa effekter av sådana läckage.

Total budget för utlysningen är cirka 30 miljoner kronor.

Sista ansökningsdag är 3 september 2019.

Läs mer om utlysningen

Redaktör: Lena Holmberg