SSF storsatsar på Centrum för komplexa cellulära system

27 oktober 2023

Bättre möjlighet att förstå människans fysiologi, följa sjukdomsförlopp och förhindra sjukdomar. Det är skälet till att SSF nu utlyser 60 miljoner kronor till att bilda ett multidisciplinärt forskningscentrum för komplexa cellulära system. 

Komplexa cellulära system, till exempel så kallade organoider, har blivit allt viktigare inom forskningen. Utöver att vara mer tillförlitliga än djurmodeller och traditionella cellkulturer kan de bidra till att uppnå 3R-principens mål att ersätta, minska och förfina djurförsök.

De komplexa cellulära systemen kan även ha stor betydelse inom precisionsmedicinens utveckling genom att använda en specifik patients celler för att undersöka vilka läkemedel som passar just den patienten bäst.

Önskar flytta fram Sveriges position

Med denna satsning vill Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) bidra till att placera Sverige i en ledande position internationellt inom forskningsfältet. Ansökan om att bilda ett centrum ska tydligt beskriva:

  • multidisciplinäriteten i förslaget,
  • vilka kompetenser och tekniker som ska användas
  • och vilka kunskapsluckor som kommer att fyllas.

Den föreslagna forskningen måste ha en klar relevans för människors hälsa och vara en utveckling av nya komplexa cellulära modeller.

Vill ni ansöka? 

Skicka in ansökan senast 5 mars 2024.

Läs hela utlysningen på SSF:s webb


För ytterligare information kontakta:

  • Johan Nilsson
    johan.nilsson@strategiska.se, 08–505 81 674
  • Joakim Amorim
    joakim.amorim@strategiska.se, 08-505 816 65

Redaktör: Lena Holmberg