Bidra till friskare kommuner, regioner och kommunala företag

22 november 2023

Vill du bidra till långsiktigt hållbara arbetsplatser? Nu satsar Afa Försäkring 40 miljoner kronor på ett treårigt FoU-program med fokus på friskfaktorer på organisatorisk nivå. Sista ansökningsdag är 31 januari 2024.

Friskfaktorer kan ses som handlingar och förhållningssätt för att uppnå både välbefinnande hos medarbetare och välmående organisationer. Idag är kunskapen om vad som faktiskt skapar friska arbetsplatser förhållandevis begränsad. Det hoppas Afa Försäkring ändra på, med din hjälp.

Tvärvetenskapligt och tillämpbart

För att beviljas medel ska målgrupperna för ditt forskningsprojekt vara arbetsplatser i kommuner, regioner och/eller kommunalt ägda företag. Av särskilt intresse är projekt som kan leda till praktiskt tillämpbara resultat.

Det kan till exempel handla om att:

  • Belysa och identifiera friskfaktorer i arbetet på organisatorisk nivå.
  • Undersöka vad som ökar organisationers förmåga till resiliens över tid.
  • Utforska konsekvenser av att möta och hantera de ökade och föränderliga behoven i sektorn, speciellt när det gäller arbetsformer och organisering av arbete.
  • Identifiera och utforska framgångsrika strategier och praktiker för att främja friska verksamheter.
  • Utveckla mätmetoder och utfallsmått för friskfaktorer på en organisatorisk nivå.
  • Undersöka multifaktoriella och komplexa samband mellan olika faktorer och resultaten för medarbetare, chef, arbetsplats, organisation och samhälle.
  • Undersöka förutsättningar och hinder för att implementera eller förstärka kända friskfaktorer genom åtgärder på system- och/eller organisationsnivå.

Afa Försäkring uppmuntrar tvärvetenskapliga projekt. Den forskning som stöds kan vara antingen grundläggande eller tillämpad till sin karaktär.

Vill du ansöka?

Du hittar all information på Afa Försäkrings utlysningssida.


Har du frågor?

För ytterligare information om programmet och utlysningen, kontakta:

För frågor om FoU-portalen eller ansökningsförfarandet, kontakta:

 

Redaktör: Lena Holmberg