Lars Salvius: Stipendier, projektbidrag och pris

3 juli 2023

Sista ansökningsdag 30 september. För trettioandra året i rad fördelar Lars Salviusföreningen stipendier och projektbidrag till författare och utgivare, samt delar ut ett årligt pris för framstående insatser inom forskningskommunikation och populärvetenskap.

Beslut om utdelning fattas senare på hösten. Information och ansökningsblankett i dokumentet i blocket till höger.

BAKGRUND
Varje år kopieras ett stort antal sidor ur svenska och utländska verk vid svenska högskolor och universitet. För detta betalas ersättning enligt det så kallade högskoleavtalet. Pengarna inkasseras och förvaltas av Bonus Copyright Access – en ekonomisk förening vars medlemmar är organisationer som företräder upphovsmän och utgivare.
En mindre andel av ersättningen avser kopiering ur vetenskapliga tidskrifter och annat särskilt kopieringskänsligt material. Den ersättningen förvaltas gemensamt av Sveriges Författarförbund, Svenska Förläggareföreningen och Sveriges Tidskrifter, vilka har bildat Lars Salviusföreningen med uppgift att fördela ersättningen i form av stipendier, projektbidrag och ett årligt pris. Författare och utgivare som inte är medlemmar i stiftarorganisationerna äger samma rätt som medlemmar att söka och erhålla stipendier och projektbidrag från föreningen, samt att utses till mottagare av det årliga priset.
Föreningen har sitt namn efter Lars Salvius, som var en allmänbildad, språkintresserad och innovativ boktryckare på 1700-talet. Han moderniserade svensk stavning och grammatik, var förläggare åt Kungliga Vetenskapsakademien och gav ut en vetenskaplig veckotidskrift – Lärda tidningar.

STYRELSE OCH JURY
Lars Salviusföreningens styrelse består av fyra ledamöter och fyra suppleanter, vilka utses av stiftarorganisationerna. Styrelsen utser en jury med uppgift att dela ut stipendier och projektbidrag, liksom det årliga Lars Salviuspriset. Juryn består av fem facklitterärt och vetenskapligt väl bevandrade personer, vilka kan vara juryledamöter i högst fem år.
I Lars Salviusföreningens styrelse för 2023/2024 ingår Mikaela Zabrodsky, vd för Svenska Förläggareföreningen, Björn Fjæstad, redaktör för tidskriften Sans och f.d. adj. professor i forskningskommunikation, samt Lena Johannesson, författare och professor emeritus i konst- och bildvetenskap, Göteborgs universitet.
I Lars Salviusföreningens jury för 2023 ingår fil. dr Göran Blomqvist, f. d. vd Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (ordförande); Katarina Barrling, docent i statskunskap, Institutet för personal och företagsutveckling, IPF, Nina Wormbs, civilingenjör i teknisk fysik och professor i teknikhistoria vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH; Cecilia Odlind, chefredaktör för Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap.
Juryn ska vid valet av stipendiater, projektbidragsmottagare och det årliga priset behandla medlemmar och icke-medlemmar i stiftarorganisationerna lika, eftersom kopieringsersättningen inkasseras med stöd av avtalslicensbestämmelser i upphovsrättslagen. Effekten av en avtalslicens är att inte bara medlemmarnas verk omfattas av avtalet, utan även att utanförstående rättighetshavares verk inbegrips i avtalet. De utanförstående rättighetshavarna har därför samma rätt till ersättningen som de som är medlemmar i någon av organisationerna.

STIPENDIER
Stipendierna har sista ansökningsdag 30 september, och utdelning sker senare på hösten. Stipendierna ges för redan utförda insatser och tilldelas fysiska personer som har en betydande skriftlig produktion, i huvudsak av vetenskaplig karaktär, och vilkas verk kan antas ha använts, företrädesvis kopierats, vid universitet och högskolor. Stipendierna är för närvarande på 40 000 kronor.
Om verk har samförfattats med andra räknas – som sedvanligt inom bibliometri – författar-andelar. Ett verk med fem författare motsvarar sålunda 0,2 publikationer.
Verk där författaren avsagt sig sina ekonomiska rättigheter, exempelvis när verket görs tillgängligt under open access eller creative commons, faller utanför stipendiebedömningen.
Stipendium kan erhållas flera gånger, dock med minst fem års mellanrum och påföljande gånger enbart för verk som utgivits sedan den sökande erhöll stipendiet senast.
Ersättning för kopiering ur läromedel kan sökas i andra instanser och berör inte dessa stipendier.
Att en sökande inom två år erhållit annat stipendium baserat på kopieringsmedel minskar prioriteringen av ansökan.

PROJEKTBIDRAG
Projektbidragen har sista ansökningsdag 30 september, och utdelning sker senare på hösten. De kan sökas av såväl juridiska som fysiska personer, exempelvis utgivare, organisationer och högskoleinstitutioner samt av enskilda publicister, forskare och författare.
Bidragen är främst avsedda för projekt som långsiktigt främjar den vetenskapliga eller populärvetenskapliga kommunikationsprocessen. Projekten ska helst vara av bestående värde för utgivning och spridning av vetenskap och populärvetenskap, exempelvis i böcker, tidskrifter, etermedier, sociala medier, vid publika sammankomster – eller i helt nya sammanhang. Det kan bland annat handla om att utveckla och praktiskt testa metoder och redskap, utbilda i kommunikativa färdigheter eller pröva nya former för att sammanföra utgivare, publicister, forskare och allmänhet. Att ett projekt syftar till långsiktiga effekter, även om det avser en kommunikativ punktinsats, kan säkerställas genom bred och effektiv spridning till relevanta grupper av information om dess upplägg och resultat.
Om projektet är en del av ett större projekt ska det framgå i ansökan hur det är avgränsat från övrig verksamhet i projektet, såväl vetenskapligt som praktiskt och ekonomiskt. Bidrag ges inte för tryckning av böcker och andra rapporter från planerade, pågående eller slutförda forskningsprojekt.
Projektbidragens storlek är vanligen 50 000 till 100 000 kronor.

LARS SALVIUSPRISET
Lars Salviuspriset på 100 000 kronor utdelas årligen sedan 1991 för särskilt framstående insatser inom forskningskommunikation och populärvetenskap. Priset kan delas mellan två eller fler personer och kan delas ut till institutioner och organisationer.
Juryns beslut är hemligt fram till utdelningstillfället, även för mottagaren.
Tidigare pristagare:
2023 Magnus Linton, författare och redaktör
2022 Wikimedia Sverige, den ideella föreningen
2021 Bodil Jönsson, professor emerita, avdelningen för rehabiliteringsteknik, Lunds universitet
2020 Vetenskap & Allmänhet, den ideella föreningen
2019 Svenska Dagbladet, Under strecket
2018 Yvonne Hirdman, professor emerita, Historiska institutionen, Stockholms universitet
2017 Torbjörn Åkerstedt, professor, föreståndare, Stockholm Stress Center, Stockholms universitet
2016 Siv Strömquist, docent, Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet
2015 Agnes Wold, överläkare, professor i klinisk bakteriologi, Göteborgs universitet
2013/2014 Nina Björk, författare, kulturskribent, filosofie doktor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet
2012 Sverker Sörlin, författare, professor i miljöhistoria, Kungliga Tekniska högskolan
2011 Johan Nilsson, Artportalen
2010 P3 Dokumentär, Sveriges Radio
2009 Hugo Lagercrantz, professor i pediatrik, särskilt neonatologi, Karolinska Institutet
2008 Karin Johannisson, professor i idé- och lärdomshistoria, Uppsala universitet
2007 Bengt Gustafsson, professor i teoretisk astrofysik, Uppsala universitet
2006 Bert Bolin, professor emeritus, Meteorologiska institutionen, Stockholms universitet, och Christian Azar, professor i fysisk resursteori, Chalmers tekniska högskola
2005 Forskning & Framsteg
2004 Jan Hjärpe, professor i islamologi, Lunds universitet
2003 Catharina Grünbaum, språkvårdare, Dagens Nyheter, och Lars-Gunnar Andersson, professor i modern svenska, Göteborgs universitet
2002 Klas Fresk, vd för Tom Tits experiment, Södertälje
2001 Hans-Uno Bengtsson, docent i fysik, Lunds universitet
2000 Gunnar Bjursell, professor i molekylär biologi, Göteborgs universitet
1999 Helge Skoog, skådespelare
1998 Solveig Ståhl, vetenskapsjournalist, Lunds universitet
1997 Ingemar Franzén, tecknare på Ny Teknik
1996 Annagreta Dyring, forskningsinformatör, och Eric Dyring, vetenskapsjournalist
1995 Ann Marie Israelsson, museichef, Teknikens Hus i Luleå
1994 Anders Björnsson, vetenskaplig medarbetare, Svenska Dagbladet, tidigare vid Sveriges Radios vetenskapsredaktion
1993 Kerstin Fredga, professor, astronomipopularisator, generaldirektör för Rymdstyrelsen
1992 Hans Furuhagen, historiker, författare, tv-producent
1991 Sven Lidman, lexikonproducent

Ansökan
Även författare och utgivare som inte är medlemmar i Lars Salviusföreningens stiftarorganisationer äger rätt att söka och erhålla stipendier och projektbidrag från föreningen.
Välkommen med Din ansökan digitalt: https://larssalviusforeningen.se/ansokanprojektbidrag/, som skall vara Bonus Copyright Access tillhanda, senast den 30 september 2023
Ansökningsblanketter kan även skrivas ut från webbsidan: www.larssalviusforeningen.se OBS: Ansöker Du med blankett per post inlämnas sex (6) exemplar.
Skicka ansökan till Bonus Copyright Access, Box 45006, 104 30 Stockholm.
Ansökan mottas EJ som rekommenderat brev.
Kontakta Bonus Copyright Access kansli om du har administrativa frågor
E-post: larssalviusforeningen@bonuscopyright.se eller hitta information på www.larssalviusforeningen.se
Har du andra Lars Salvius-frågor
Kontakta juryns ordförande, Göran Blomqvist. Mobil: 070 35 27 130.
E-post: goran.blomqvist1@outlook.com

Redaktör: Ola Nilsson