SSMF Starting Grant

15 mars 2024

Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning utlyser ett fyraårigt etableringsstöd som syftar till att ge yngre disputerade forskare med postdoktoral meritering möjlighet att etablera sig som självständiga forskare.

Ansökan och behörighet
Ansökningsperioden för SSMF Starting Grant 2024 är 15 mars–15 april.
Ansökan görs elektroniskt och består av två delar. Den första delen är en kortare ansökan (Letter of Intent) som ska färdigställas innan sökande kan påbörja den fullständiga ansökan (Huvudansökan). Anslaget kan sökas på hel- eller halvtid där det senare är avsett för kliniskt verksamma forskare. Behörig att söka är den som avlagt doktorsexamen minst 2 år och högst 7 år (gäller heltid) / 10 år (gäller halvtid) före ansökningstidens utgång. Avräkningsbar tid kan godkännas med totalt 24 månader för sjuk- och föräldraledighet, AT/ST-tjänstgöring och militärtjänstgöring
Den som vid forskningsbidragsavtalets undertecknande innehar lärartjänst (lektor, professor) är inte behörig till SSMF Starting Grant. SSMF tillåter samtidigt innehav av maximalt två nationella starting grants inklusive SSMF Starting Grant. Beslut om tilldelat anslag meddelas i början av oktober.

Anslagets storlek och villkor
Anslaget söks av en enskild forskare och omfattar lönemedel för anställning som forskare eller motsvarande vid ett svenskt universitet. För heltidsanställning är beloppet 800 000 SEK per år. För halvtid gäller att lön motsvarande 50% av aktuell klinisk tjänst täcks, dock till max 800 000 SEK per år och att detta kombineras med klinisk tjänstgöring på halvtid. Anslagsmottagarna får utöver lönemedel 900 000 SEK per år i driftskostnadsanslag. Tidigast ett år efter anslagsperiodens början kan anslagets lönemedel omdisponeras för annat ändamål.
För info om anslaget, besök https://www.ssmf.se/for-forskare/starting-grant/