Satsning på integrerat växtskydd för ökad konkurrenskraft

15 april 2024

Nu utlyser Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor till forskning inom integrerat växtskydd, anpassat till det föränderliga klimatet. Målet är att öka lantbrukares lönsamhet och konkurrenskraft. Ansök senast 22 augusti.

Utlysningens fokus ligger på att hantera ogräs och skydda grödor genom att kombinera olika metoder för bekämpning. Tanken är att dessa metoder inte bara ska vara ekonomiskt fördelaktiga för lantbrukare utan också minska risken för resistens mot och ensidigt beroende av kemiska preparat. 

Centrala teman är

  • fördjupad kunskap om växtskadegörares och ogräsens biologi och ekologi
  • möjliga metoder för bekämpning
  • utveckling av tekniker och metoder för tidig upptäckt av skadegörare och ogräs, samt deras eventuella resistensutveckling.

Klimatförändringarna medför behov av lösningar på både aktuella problem och sådana som går att förutspå baserat på omvärldsbevakning, erfarenheter och existerande forskning.

Vill du ansöka? 

Enligt stiftelsen ska näringen vara delaktig i hela projektet och även i utformningen av det. Kom därför ihåg att kontakta aktuell näringsrepresentant som medsökande till projektet i god tid. 

Skicka sedan in din ansökan via stiftelsens digitala ansökningssystem senast 22 augusti kl. 14.

Ansökan ska skrivas på engelska enligt anvisningarna för riktade utlysningar i stiftelsens handbok. 

Handbok 2024

Läs hela utlysningstexten och ansök på Stiftelsen Lantbruksforsknings webb

Redaktör: Lena Holmberg