Fortsatt starkt stöd för Arkitekthögskolans ledning

29 januari 2016

Förra året påbörjades ett omfattande utvecklingsarbete på Arkitekthögskolan under ledning av högskolans nya rektor Ana Betancour. "Mycket viktiga steg har tagits för att utveckla högskolan", så beskriver rektor Lena Gustafsson arbetet som pågått. Hon är dock bekymrad över att det motstånd som gång på gång står i vägen för att nå målet.

Förra veckan presenterades den arbetsmiljökartläggning som beställts av rektor för Arkitekthögskolan, dekan för fakulteten och rektor för universitetet. Rapporten, som bland annat beskriver en verksamhet som redan från starten kantats av problem, har väckt stort medialt intresse.

– Universitetet välkomnar alltid medias uppmärksamhet, men det är olyckligt när rapporteringen innehåller felaktigheter. Tyvärr ger det en skev bild av vad som händer på högskolan nu, kommenterar rektor Lena Gustafsson.

Kartläggningen konstaterar att Arkitekthögskolan fram till förra året saknat ett långsiktigt ledarskap. Det har medfört en växande osäkerhet på samtliga nivåer inom verksamheten. Universitetet har fått ta emot ett antal anmälningar om kränkande särbehandling, som har hanterats i enlighet med universitetets handläggningsordning.

– Mycket av problematiken bottnar i den kultur som högskolan burit med sig under många år och som har visat sig vara mycket svår att bryta. Situationen har förvärrats av ett otillräckligt administrativt stöd, vilket givetvis är en lärdom som vi tar med oss i det kommande arbetet. Både inom administrationen liksom inom lärargruppen pågår nu ett rekryteringsarbete, säger rektor Lena Gustafsson.

På Arkitekthögskolan finns nu en beredningsorganisation på plats, liksom bemanningsplan och tjänstgöringsplaner, vilket är ett resultat av den nya rektorns ledning av arbetet för högskolans utveckling. Kompletterande kompetent personal har rekryterats för att driva en högkvalitativ utbildning för högskolans studenter, samtidigt pågår ett fortsatt viktigt rekryteringsarbete.

– Arkitekthögskolans utveckling sker nu – och har så gjort under förra året - enligt vad som alltid borde vara en fullständig självklarhet, det vill säga enligt det regelverk som gäller för Umeå universitet, berättar Lena Gustafsson.

– Det viktiga arbetet med en handlingsplan som tar ut riktningen för den fortsatta processen med att utveckla högskolans arbetsmiljö har nu med externt stöd kommit igång på allvar. Förtroendet, från både fakulteten och centralt, för Ana Betancours förmåga att driva det fortsatta utvecklingsarbetet är oförminskat, understryker Lena Gustafsson.

Vid omfattande förändringsarbete måste en god ledare våga fatta många och svåra beslut, så har det varit på Arkitekthögskolan.

– Ana Betancour har visat sig vara en mycket kompetent ledare, trots att situationen visade sig vara betydligt mer komplicerad än vad vi förstod när hon åtog sig uppgiften att leda högskolan. Tyvärr måste jag kraftfullt beklaga, och dessvärre skäms jag över, att vi som universitet inte lyckats bättre med att erbjuda en acceptabel arbetssituation för den nya rektorn. Vi är dock tacksamma över alla de krafter som lojalt ställer upp under dessa villkor och gemensamt jobbar för Arkitekthögskolans bästa, avslutar rektor Lena Gustafsson.

Fakta:
En arbetsmiljökartläggning är som många av universitetets handlingar offentliga. Den är dock en del av ett internt arbete och nyttan av den är ofta starkt begränsad till den arbetsgrupp som aktivt arbetar med den komplicerade situation som råder. Då uppmärksamheten varit stor kring Arkitekthögskolans problematik och lösryckta delar cirkulerat väljer universitetet att göra den aktuella rapporten lättillgänglig för den som önskar ta del av den.

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.