Hur går det för Umeå universitet i jämförelse med andra lärosäten?

26 april 2022

Varje år sammanställs och presenteras för universitetsstyrelsen en jämförelse mellan ett urval av lärosäten baserat på vissa standarduppgifter som finns i varje lärosätets årsredovisning. Jämförelsen baserad på 2021 års årsredovisning visar att pandemieffekten fortfarande påverkar exempelvis ökning av antalet helårsstudenter.

Regeringen ställer via regleringsbreven till universitet och högskolor krav på att så kallade väsentliga uppgifter alltid ska finnas med i årsredovisningarna. Utifrån uppgifterna sammanställer Planeringsenheten årligen en jämförelse som omfattar 16 universitet. Jämförelsen presenterades för Universitetsstyrelsen den 20 april.

Helårsstudenter fortsätter öka

Antalet helårsstudenter (HST) fortsätter öka. Den genomsnittliga ökningen är 3 procent, en ökning som även Umeå universitet uppvisar. Det är även en generell ökning av andelen kvinnliga studenter, vilket även Universitetskanslersämbetet (UKÄ) visar i sin sammanställning av Studenter och examinerade på grundnivå och avancerad nivå 2020/2021.

Målet uppnås avseende nyrekryterade kvinnliga professorer

Regeringen ställer krav på att andelen kvinnliga professorer som nyrekryteras ska öka. Umeå universitet har som mål att under perioden 2021-2023 att andelen kvinnliga nyrekryterade professorer ska vara 54 procent. För år 2021 har universitetet nått 58 procent, vilket är glädjande.

Forskningsfinansieringen ökar, men mindre än för andra lärosäten

Umeå universitet har en fortsatt ökning av både externa forskningsintäkter och forskningsanslag med 2 procent vardera. Och fördelningen mellan externa forskningsintäkter och forskningsanslag är oförändrad. Men ökningen är mindre än för andra lärosäten jämfört med hur stora universitetens forskningsanslag är.

Minskad sjukfrånvaro och minskad andel lokalkostnader

Alla lärosäten i jämförelsen har minskad sjukfrånvaro jämfört med innan pandemin. Detta gäller även för Umeå universitet som minskar den totala sjukfrånvaron, liksom sjukfrånvaron bland kvinnor respektive män.

För första gången på flera år har Umeå universitet minskat sin andel lokalkostnader av totala kostnader. Minskningen är en procentenhet.

Myndighetskapitalet ökar hos 14 av 16 lärosäten

Totalt hos lärosätena ökar andelen myndighetskapital i procent av totala kostnader från 18 procent (år 2020) till 20 procent (år 2021). Det är framför allt inom forskning som myndighetskapitalet samlas. Även Umeå universitet ökar sitt myndighetskapital.

Relaterad information

Ansökningsstatistik inför höstterminen 2022 (nyhet 21 april, 2022)
Studenter och examinerade på grundnivå och avancerad nivå 2020/2021 (UKÄ)
Regleringsbrev för budgetåret 2022 avseende universitet och högskolor
Regleringsbrev för budgetåret 2022 avseende Umeå universitet

Redaktör: Anja Axelsson

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.