En värdegrund som vilar på akademiska kärnvärden

21 februari 2024

Universitetets värdegrund är en etisk plattform som ger vägledning för hur vi ska bemöta varandra och andra. Den bygger på den statliga värdegrunden, annan lagstiftning som styr vår verksamhet och på akademiska värden. Nu pågår ett projekt med särskilt fokus på att vidareutveckla våra akademiska kärnvärden.

Jag har förmånen att sitta som ordförande i den styrgrupp som håller ihop projektet Levande värdegrund. Projektet har en bred representation och ambitiös plan för hur arbetet ska genomföras och inkluderas i verksamheten.

Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet.

Foto: Mattias Pettersson

En del i projektet inriktar sig på att utveckla och förtydliga innebörden av våra akademiska kärnvärden för att de ska kunna vägleda och inspirera oss i vardagen, samtidigt som de harmoniserar med våra åtaganden gentemot Magna Charta Universitatum (MCU). MCU är en internationell deklaration som Umeå universitet undertecknat och som slår fast lärosätens grundläggande värden om exempelvis akademisk frihet och institutionell autonomi.

Som universitetet strävar vi efter institutionell autonomi och akademisk frihet för att själva kunna bestämma inriktningen på vår verksamhet, och för att både undervisning och forskning ska vara fri från politiskt inflytande. Det är en förutsättning för att lärosäten ska kunna utföra sitt uppdrag med kvalitet och trovärdighet i en tid då dessa grundläggande värden utmanas.

Genom att aktivt arbeta för att förtydliga och levandegöra dessa värden är det min förhoppning att vi stärker vår interna samhörighet, samtidigt som vi gör ett tydligt ställningstagande för den akademiska integritetens och autonomins betydelse.

Jag ser fram emot våren och hösten när detta arbete ytterligare tar form och konkretiseras. Jag ser också fram emot att ta del av de resurser som projektet kommer att ta fram för att underlätta och främja värdegrundsdialoger i verksamheten.

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.