Rekommendationer för hantering av digitala disputationer (e-disputationer)

26 maj 2020

På grund av förändrade förutsättningar med anledning av covid-19 så ökar behovet av digitala disputationer. Nu finns en första rekommendation för hur digitala disputationer kan genomföras i lokalen Triple Helix.

Förändrade förutsättningar på grund av covid-19 har föranlett behov av digitala disputationer, eller e-disputationer som det också kallas. Med hänsyn till disputationers vikt och särskilda förutsättningar som till exempel möjlighet för allmänheten att delta, ser vi över lämpliga lösningar för anordnade av digitala disputationer.

I översynen har vi tagit hänsyn till lämplig lokal, teknisk utrustning, funktionalitet och driftssäkerhet, säkerhetsmässiga och legala aspekter på den teknik som används samt redundans och support avseende såväl teknik som användning och mötesteknik.

Instruktion för digital disputation i Triple Helix

ITS har börjat med att ta fram instruktioner som är anpassade till lokalen Triple Helix och den utrustning som finns där. I samverkan med Universitetsservice har ITS sett till att tjänsterna Zoom och Teams kan användas utöver den befintliga tjänsten StarLeaf.

Instruktionen finns i Manual, där kan du också ladda ner hela instruktionen i PDF-format.

Instruktioner för digitala disputationer i Triple Helix, Manual

Rekommenderade lokaler kan komma att utökas

I dialog med verksamheten hoppas man kunna utöka antalet rekommenderade lokaler för disputationer samt utveckla och komplettera instruktionerna och supportformerna.

Tanken är att både Zoom och Teams ska kunna användas utöver eventuell annan befintlig lösning. Aula Biologica har till exempel varit på tal som lämplig lösning men den lokalen har drabbats av vattenskada och kan inte användas just nu.

Även på sikt, vid återgång till det normala, kan möjligheten till digitalt deltagande vid disputationer komma att vara ett behov som måste tillgodoses.

Redaktör: Elin Sköld

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.