Bärbar Raman-spektrometer med dockningsstation

Typ av utrustning:
Bärbar Raman-spektrometer med dockningsstation.

Teknisk beskrivning/beteckning och prestanda:
Den bärbara Raman-spektrometern Bruker BRAVO har en NIR-diodlaser av klass 1 och fungerar på 6 olika linjer med en patenterad fluorescensminimering (SSE). Den kan användas i anslutning till en dator eller på egen hand. Den är av låg vikt (2,5 kg) och bärbar, med en praktisk pekskärm. Data och rapporter kan överföras trådlöst eller laddas upp/ner via dockningsstationen. Batteritiden är ca. 4 timmar, men det finns även extra batteri och laddare.
Mätspetsarna kan bytas för pekläge och flaskor.

Portable Raman spectrometer with docking station.

Foto:

Användningsområde:
Instrumentet används för kemisk beståndsdelsanalys för en mängd olika bulkprover, från fasta prov till vätskor och till och med gaser. Den är bärbar och kan därmed tas med till prover som kräver särskild hantering och/eller inte får flyttas (dragskåp, sterila miljöer, laboratorier för genmodifierade organismer). Instrumentet har en klass 1-laser och kan därför användas utan särskilda glasögon. Det är snabbt (en typisk mätning tar 1-5 minuter) och känsligt. Tack vare inbyggd fluorescensminimering (SSE) och låg lasereffekt kan även mörka och fluorescerande prover eller prover med svag spridning analyseras.

Grundläggande funktionssätt:
Instrumentet är extremt enkelt att använda, dvs. "point and shoot": placera provet (antingen direkt eller i en genomskinlig behållare, till exempel en glasflaska) framför instrumentet vid strålöppningen. Ange filnamn och mätparametrar (t.ex. spektralspann, exponeringstid) och samla in ett spektrum. Vitt ljus kan leda till störningar på resultatet och det är därför bäst att vitt ljus blockeras från strålens väg (antingen genom att skapa god kontakt mellan strålöppningen och provet, täcka över provet, eller göra mätningen i mörker).

Placering:
Instrumentet befinner sig i Kemihuset, våning 1 (källare), KB.C1 (B1.09.01).

Tillgänglighet:
Instrumentet får köras av alla som har giltig licens.

Kurser för att erhålla licens hålls med jämna mellanrum (två gånger om året)


Instrumentbokning kan göras online med giltig licens 

Övrig information:
Instrumentet är bärbart och kan därför transporteras ut ur laboratoriet.

Namn:
Andras Gorzsas.

E-post:
andras.gorzsas@umu.se

Ingrid Söderbergh
2021-11-03