Hållbara inslag på arbetsplatsträffar

26 maj 2023

För att universitet ska leva upp till gjorda åtaganden inom klimat och hållbarhet behövs alla medarbetares engagemang. En ny utbildning, anpassad för arbetsplatsträffar, har tagits fram för att öka kunskaper och skapa engagemang. Avsätt 20 - 30 minuter under fyra arbetsplatsträffar för att arbeta igenom materialet.

Det övergripande miljö- och hållbarhetsmålet till 2030 är att universitetet genom ett proaktivt förhållningssätt och innovativt arbetssätt ska verka för ett hållbart samhälle och att målen i Agenda 2030 nås. I linje med detta har därför en utbildning tagits fram riktad till medarbetare. Materialet består av filmer, bordspratare och diskussionsfrågor. De utgår från fyra ämnen:

• Hållbarhetsarbete på Umeå universitet
• Campus och lokaler
• Inköp och upphandling
• Möten och resor

De områden som tas upp är de områden som har Umeå universitetet har störst negativ klimatpåverkan inom, och därmed även störst potential att agera för en positiv förändring. Den nya medarbetarutbildningen syftar till att skapa engagemang inom arbetsgrupperna, på institutioner och enheter, och att uppmuntra till medvetna val inom universitetets verksamheter.

Din roll i samtalet

Hållbarhet beskrivs ibland som ett komplext område och detta ställer därför extra stor vikt på din roll som ledare för samtalet. Diskutera gärna områdena och frågorna i mindre grupper och samla in de framkomna idéerna och synpunkterna. Försök konkretisera resultatet och se hur ni kan göra en samlad satsning på just er enhet eller institution. Finns det aktiviteter eller mål ni kan lägga in i er verksamhetsplan för att säkerställa att frågan arbetas med?

Läs mer: Hållbarhetsutbildning för medarbetare

Utvecklad information

I samband med att medarbetarutbildningen lanseras har även sidorna på medarbetarwebben om Hållbar utveckling fått ett lyft och utvecklats. Sidorna samlar den övergripande informationen som är relevant för universitetets medarbetare och inkluderar även råd kopplat direkt till vilket arbete enheter och institutioner kan bedriva. En sida om lärande för hållbar utveckling finns även där lärare och pedagoger kan finna stöd för att utveckla sina kurser i hållbar riktning, informationen har tagits fram i samarbete med UPL.

Läs mer: Hållbar utveckling

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.