Nytt stödteam stärker universitetets arbete mot diskriminering och trakasserier

20 februari 2023

Umeå universitet har under det senaste året drivit ett arbete med att skapa en tryggare arbets- och studiemiljö för anställda och studenter. Som en del i det arbetet lanseras nu Stödteam för trygg arbets- och studiemiljö (STAR). Teamets uppgift är att stötta chefer i ärenden som berör diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Detta för att du som gör en anmälan ska kunna känna dig trygg med att din situation hanteras på ett professionellt sätt.

 

Foto:

Om det händer något på jobbet som gör att du känner dig otrygg, utsatt eller kränkt ska du i första hand prata med din chef. Din chef har nämligen ansvar för att utreda händelsen eller att utse någon som kan utreda den. I Aurora under sidorna Om något händer kan du läsa mer om hur du hanterar och anmäler en otrygg eller utsatt situation och vilket stöd du kan få.

Läs mer om hur du hanterar och rapporterar diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling

Om din chef har behov av stöd kring din anmälan kontaktar hen Stödteam för trygg arbets- och studiemiljö (STAR). Syftet med teamet är att se till att universitetet har en professionell och likvärdig hantering av ärenden som rör diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.

Teamet kan ge din chef råd och vägledning, genomföra utredningar och även ge förslag på arbetsmiljöåtgärder under tiden utredningen pågår och efter att utredningen är avslutad. På så sätt fungerar teamet som ett indirekt stöd till dig.

Läs mer om Stödteam för trygg arbets- och studiemiljö

Därför startar universitetet ett stödteam

Under det senaste året har universitet genomfört ett flertal åtgärder och aktiviteter med syftet att förbättra hur vi hanterar och motverkar fall av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.

Många av de förslag som har genomförts kommer från ett åtgärdspaket som togs fram med anledning av Karin Rödings rapport, Umeå universitets hantering av misskötsamhet - 32 framåtsyftande förslag till förändring, som presenterades i april 2022. Rapporten finns att läsa i sin helhet på universitetets hemsida.

Läs mer om Karin Rödings rapport

Kontakt

Jeanette Lövqvist
jeanette.lovqvist@umu.se

Lars Nordlander
lars.nordlander@umu.se

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.