Hållbar utveckling i fokus för ny medarbetarutbildning

29 maj 2023

För att nå de uppsatta målen inom hållbarhet måste alla på Umeå universitet engagera sig i frågorna. En ny utbildning inom ämnet anpassad för arbetsplatsträffar verkar kunskapshöjande och uppmuntrar till engagemang och handlingskraft. Kanske känner du även igen någon kollega från filmerna.

Universitetets klimatpåverkan ska minska, för att uppnå det krävs det att alla bidrar och tar medvetna val i sitt arbete. I linje med detta har därför en utbildning för arbetsplatsträffar tagits fram. Förhoppningen är att medarbetare på universitetet ska känna engagemang och handlingskraft till att vilja engagera sig och sina kollegor i frågorna. Materialet består av fyra filmer där anställda deltagit för att belysa ämnet hållbarhet ur olika synvinklar, filmerna har tillhörande diskussionsfrågor och bordspratare finns att beställa. Materialet utgår från fyra ämnen:

• Hållbarhetsarbete på Umeå universitet
• Campus och lokaler
• Inköp och upphandling
• Möten och resor

Inom dessa områden har Umeå universitetet störst negativ klimatpåverkan, och därmed även störst potential att agera för en positiv förändring. Den nya medarbetarutbildningen syftar till att skapa engagemang inom arbetsgrupperna, på institutioner och enheter, och att uppmuntra till medvetna val inom universitetets verksamheter. 

Läs mer: Hållbarhetsutbildning för medarbetare

Utvecklad information

I samband med att medarbetarutbildningen lanseras har även sidorna på Aurora om Hållbar utveckling fått ett lyft och utvecklats. Sidorna samlar den övergripande informationen som är relevant för universitetets medarbetare och inkluderar även råd kopplat direkt till vilket arbete enheter och institutioner kan bedriva. En sida om lärande för hållbar utveckling finns även där lärare och pedagoger kan finna stöd för att utveckla sina kurser i hållbar riktning, informationen har tagits fram i samarbete med UPL.

Läs mer: Hållbar utveckling 

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.