Hej Albina Granberg!

  

Albina Granberg, universitetslektor i kost- och måltidsvetenskap, har varit på utbyte vid Universitetet i Stavanger, Norge.

Vart åkte du?
Jag åkte till Universitetet i Stavanger och besökte den institution som utbildar blivande lärare i mat og helse, som är den norska motsvarigheten till hem- och konsumentkunskap.


Varför åkte du dit?
Jag hade varit intresserad länge av att göra ett utbyte, men inte riktigt kommit till skott. Den här typen av äventyr tenderar ju ofta att skjutas på framtiden, när det finns tid för det. Men det finns ju aldrig tid för det! Man får bara ta sig tid för det, helt enkelt. Och försöka få ihop det med en mindre undervisningstung period, kanske. Sedan har jag också alltid älskat att resa, tycker det är så otroligt berikande, oavsett om det är privat eller i professionella sammanhang. Har en ivrig längtan att få se världen! Och att få möta människor och mötas i liknande tankar, eller oliktänkande. Jag ville också få ny luft under vingarna i hur vi undervisar blivande lärare. Hur gör andra? Vad gör vi? Vad kan vi lära av andra och vad kan vi lära andra?


Vad fick du göra under utbytet?
Jag höll i två föreläsningar, en föreläsning om hem- och konsumentkunskap och skolmåltid i Sverige (eftersom fri skollunch inte finns i Norge på samma sätt som här, där tar barnen ofta med sig ett matpakke till skolan) och en föreläsning om min forskning. Sedan var jag med på den undervisning som mina norska kollegor planerade och höll i. Jag fick bland annat vara med på en heldag när studenterna lagade traditionell norsk mat, det var väldigt roligt! Och ganska gott.


Vad gav det dig att åka på utbyte?
Otroligt mycket! Nya vänner och kollegor, som jag vill träffa igen. Många nya tankar att implementera i våra utbildningar! Och en väldigt stor lust att ge mig av igen, på något annat utbyte! Och så vill jag besöka Stavanger igen, det var verkligen en pärla till stad. Har varit mycket i Norge tidigare men inte i Stavanger, och det var verkligen en helt underbar stad. Det fanns hav och fjäll, underbara små caféer och restauranger, garnbutiker och fina promenadstråk.


Varför skulle du rekommendera andra att åka?Därför att det är otroligt lärorikt, och arbetar man med utbildningsfrågor av någon sort så är det här ett gyllene tillfälle att få syn på både sin egen praktik och andras. Förutom att man lär sig om andra utbildningar, institutioner och lärosäten så träffar man ju också väldigt intressanta människor med samma intressen som en själv. Jag ser bara fördelar med att göra ett sådant här utbyte faktiskt. Sedan är det ju såklart så att de vanliga arbetsuppgifterna inte upphör, men mycket kan man ju göra om man bara har tillgång till en dator. Mina arbetsdagar på universitetet slutade vid klockan 16, och efter en lång promenad och middag var jag ofta på hotellrummet och kunde då hinna med att arbeta med sådant som ändå behövde göras, som att läsa rapporter, skriva, artikelsökningar etc. Med ett öppet sinne löser sig det mesta. Det finns ingen anledning att inte åka!

 

 

Albina Granberg var med när blivande lärare i mat og helse på Universitetet i Stavanger bakade traditionellt norskt fikabröd. 

Läs mer om Erasmus+ för lärare

Läs mer om Erasmus+ för personal

Petra Käck
2024-02-08