Hej Malin Isaksson!

Malin Isaksson, universitetslektor i franska, har varit på utbyte vid Sorbonne université i Paris, Frankrike. 

Vart åkte du?
Till Paris och Sorbonne université.


Varför åkte du dit?

Därför att avdelningen för nordiska studier och min institution Språkstudier har mycket gemensamt. En kollega från Sorbonne var på utbyte hos oss förra året och undervisade i franska, om franskt samhällsliv och kultur bland annat. Hon insisterade på att jag skulle komma till Paris så att utbytet blev mer än bara något enkelriktat.

Vad fick du göra under utbytet?
Jag höll ett par forskningspresentationer, bland annat på Nordiska biblioteket i Paris, som ett led i en seminarieserie kallad "Vice & Virtue in the Nordic Countries". Jag undervisning för studenter i svenska och även för skandinavister (alltså blandade skandinaviska språk). Dels var det språkfärdighet, dels höll jag föreläsningar på franska om samhällsföreteelser. De var nyfikna på att veta mer om samiska språk i Sverige, så jag läste på och höll en lektion om det. Min favorit var lektionerna i "norrländsk svenska" där jag lärde alla studenter att säga "sjooo" ("jo" på inandning) och att sjunga med i ett par låtar av Glesbygd'n.


Vad gav det dig att åka på utbyte?
Det är mycket stimulerande att komma in bakom kulisserna på ett universitet i ett annat land; se hur de lägger upp sin organisation och sin undervisning med mera. Ibland utmanas de egna tankesättet och det är ju alltid nyttigt. Dessutom lärde jag mig mycket eftersom jag fick läsa på för att kunna hålla i den undervisning Sorbonne ville att jag skulle ta. Slutligen fick jag fler och bättre kontakter bland kollegorna i Paris. Förhoppningsvis kommer en av dem till Umeå nästa termin.

Varför skulle du rekommendera andra att åka?Därför att det är som en vitamininjektion att ta en paus från det invanda och åka iväg på något som är mer än ett besök, det är ett deltagande i ett annat lärosätes vardag. Man ska inte tro att det är så himla krångligt – förträfflig hjälp med pappersarbetet finns hos International Office.

Läs mer om Erasmus+ för lärare

Petra Käck
2024-02-08