I mars 2016 lanserades en svensk sektion av SAR där Umeå universitet ingår tillsammans med elva andra lärosäten, Scholars at Risk Network – Sweden Section, SAR-Sverige som koordineras av Göteborgs universitet.
I situationer när forskare diskrimineras, censureras eller hotas kan nätverket erbjuda temporära boenden och anställningar vid lärosäten i andra länder. En viktig hörnsten är också att arbeta förebyggande genom att dokumentera incidenter, sprida information och aktuell statistik om läget i olika länder för att få fler medvetna om, och engagerade i arbetet, för akademisk frihet.
Forskare som har behov av skydd ska anmäla sig direkt till nätverket.
Det internationella nätverket Scholars at Risk etablerades år 2000 i Chicago, USA. Idag finns basen vid New York University, och nästan 400 universitet och högskolor är medlemmar.
Följande lärosäten ingår i den svenska sektionen: Göteborgs universitet, Umeå universitet, Högskolan i Borås, Högskolan Dalarna, Högskolan Väst, Karlstads universitet Karolinska institutet, Konstfack, Lunds universitet, Malmö högskola, Stockholms universitet och Uppsala universitet.
Vad kan Umeå universitet göra inom nätverket?
I vanliga fall krävs lång planering och resurser för att ta emot en riskutsatt forskare eller lärare. Med anledning av kriget i Ukraina kommer en arbetsgrupp med representanter från fakulteterna och Universitetsförvaltningen att bildas för att planera och koordinera det interna arbetet med mottagande av SAR-forskare till Umeå universitet.
Riskutsatta lärare och forskare som antingen befinner sig utomlands eller i Sverige, och som vill få stöd av nätverket, ska skicka in en ansökan direkt till SAR:
Scholars at Risk - secure submission
Frågor?
Kontakta Helena Gradin på International Office.
Mer information på:
Scholars at Risk