Skriva pressmeddelande om avhandling

En av universitetets uppgifter är att informera omvärlden om vad som händer inom forskning och utbildning. Nya avhandlingar ger en bra bild av verksamheten och kan även ha ett nyhetsvärde som är intressant för medierna.

Här hittar du information om hur du utformar ett bra underlag till ett pressmeddelande om din avhandling. Varje termin bjuder också universitet in dig som ska disputera till föreläsningar som ges på svenska och engelska. Du får då bland annat information om hur du ska gå till väga för att skriva ett pressmeddelande om din avhandling och hur du publicerar din avhandling i DIVA.

Textunderlag

Inför din disputation bör du kontakta din fakultetskommunikatör och skicka in ett underlag för ett pressmeddelande om din avhandling (en del fakultetskommunikatörer hör också av sig till dig inför disputationen). Skicka in ditt underlag genom formuläret på sidan Underlag för pressmeddelande efter att du har läst informationen på den här sidan. Kommunikatören redigerar sedan texten enligt journalistiska principer och bollar texten med dig tills ni är överens.

Bilder

Skicka gärna med en högupplöst porträttbild på dig själv, och även andra bilder som skulle kunna användas som pressbilder. Om du inte själv är fotograf måste du kontrollera med upphovsmannen att du får använda bilden som pressbild. Finns någon annan person på bilden som går att känna igen, måste denna också ge sitt samtycke.

Inlämningstid

Vi måste ha ditt underlag minst två veckor före disputationen. Hör gärna av dig ännu tidigare! Det går att lämna in underlaget senare om det av något skäl inte hinns med i tid, men det bör vara inlämnat före din disputation.

Utskick

Pressmeddelandet brukar vanligtvis skickas ut en till två veckor före disputationen. Kommunikatören sprider pressmeddelandet till relevanta medier. Till exempel brukar hemortstidningar vara intresserade av att skriva om avhandlingar av nuvarande eller före detta ortsbor. Meddela gärna informatören om du har särskilda önskemål om vart pressmeddelandet ska skickas.

Läkartidningen

Läkartidningen är särskilt intresserad av forskning med tydlig klinisk tillämpning och/eller betydelse. De vill istället för ett pressmeddelande ha ett specialskrivet sammandrag av avhandlingen för publicering under vinjetten "Nya rön". Detta sammandrag skriver du själv.

Publicering

Pressmeddelandet läggs ut på Umeå universitets hemsida. Det publiceras också på Expertsvar och Mynewsdesk. Att läsa andras pressmeddelanden är ett bra sätt att hämta inspiration.

Fakta om disputationen

I slutet av varje pressmeddelande om avhandlingar finns information om disputationen som hämtas från kalendariet. Ange också länk till den elektroniskt publicerade avhandlingen.

Presskontakter

Kommunikationsenheten
Övergripande pressfrågor
Övergripande kommunikationsfrågor

Pressansvarig
Telefon: 090-786 50 89

Medicinsk fakultet
Kommunikatör
Ola Nilsson
Telefon 090-786 69 82
Mobil 070-353 26 48

Teknisk-naturvetenskaplig
fakultet
Kommunikatör
Sara-Lena Brännström
Telefon 090-786 72 24
Mobil 072-167 62 65

Humanistisk fakultet
Kommunikatör
Per Melander
Telefon 090-786 93 79

Samhällsvetenskaplig fakultet
Kommunikatör
Elin Andersson
Telefon 090-786 90 31

Lärarhögskolan
Kommunikatör
Marie Oskarsson
Telefon 090-786 69 47

Bildmuseet
Kommunikatör
Helena Vejbrink
Telefon 090-786 90 73

Kommunikationsenheten
2020-11-16