Sedan 20 juli 2021 gäller nya, särskilda krav för att få permanent uppehållstillstånd (PUT) i Sverige.
Reglerna gäller utan övergångsregler och omfattar samtliga, även de som ansökte före 20 juli och som inte har fått ett beslut.
För att beviljas ett uppehållstillstånd ska den sökande:
- uppfylla kraven för fortsatt uppehållstillstånd
- ha bott en viss tid med uppehållstillstånd i Sverige - doktorander och forskare fyra år under de senaste sju åren (ingen förändring)
- kunna försörja sig själv genom inkomster från anställning eller eget företag (gäller den som har fyllt 18 år). Här gäller att ett anställningsavtal om minst 18 månader ska finnas den dagen då Migrationsverket prövar ärendet. Stipendium eller andra bidrag räknas inte.
- leva ett skötsamt liv (gäller den som har fyllt 15 år)
- ha för avsikt att bo i Sverige
Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap kommer högst troligt att införas men oklart när det sker.
Permanent uppehållstillstånd för doktorander
Permanent uppehållstillstånd för forskare
Permanent arbetstillstånd
Krav på försörjning
Lagen säger att förmågan att försörja sig själv måste vara av en viss varaktighet. Migrationsverket bedömer att man uppfyller kravet på varaktighet om man har en fast anställning, eller en visstidsanställning om minst 18 månader från den dag Migrationsverket prövar ärendet. Obs i praktiken behövs längre anställning pga. handläggningstid hos Migrationsverket.
Vilka inkomster räknas?
- Endast beskattade inkomster från lagliga anställningar. (Även föräldrapenning eller sjukpenning, förutsatt att man har en pågående anställning och föräldraledighet eller sjukskrivning inte bedöms vara längre än 18 månader).
- Inkomsten per månad från anställning eller företag ska täcka boendekostnader och det så kallade normalbeloppet för en ensamstående vuxen.
Vilka inkomster räknas inte?
Inkomster från:
- en familjemedlem
- förmögenhet eller avkastning från kapital
- arbetslöshetsförsäkring (A-kassa) eller aktivitetsersättning
- olika former av bidrag eller stipendium
- en subventionerad anställning (då till exempel Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen betalar hela eller delar av lönen)
- svartarbete eller anställning utan laglig rätt att arbeta.
Före 20 juli fanns inget krav på försörjning. Beslutet grundades endast på om personen hade haft ett tillstånd i 4 år och varit verksam i Sverige samt levt ett skötsamt liv.
Migrationsverkets hemsida för mer information
Om man inte uppfyller kraven för permanent uppehållstillstånd (PUT)
Om den sökande inte uppfyller kraven för permanent uppehållstillstånd kan hen ändå få förlängt uppehållstillstånd.
Uppehållstillstånd för att söka arbete efter studier eller forskning
Om man inte har ett nytt arbete direkt efter disputation eller forskningsprojekt, kan ett alternativ vara att ansöka om uppehållstillstånd efter slutförda studier eller slutförd forskning för att stanna kvar i Sverige i 12 månader och att söka arbete eller undersöka förutsättningarna för att bedriva näringsverksamhet här.
För att kvalificera sig ska personen:
- lämna in sin ansökan innan nuvarande tillstånd går ut
- ha ett pass som är giltigt
- ha slutfört studier eller forskningsuppdrag
- haft ett uppehållstillstånd för studier eller forskning i Sverige.
- planera att söka arbete eller undersöka möjligheterna att starta eget företag
- kunna försörja sig under 12 månader (för närvarande 8 568 kr/månaden x 12 för studenter, 9 700 kr/mån x12 för forskare)
- ha, eller ha ansökt om, en heltäckande sjukförsäkring som gäller vid vård i Sverige.
Notera, när man har ett jobbsökartillstånd och blir erbjuden en anställning är det endast möjligt att byta från ett jobbsökartillstånd till ett arbetstillstånd om man befinner sig i Sverige. Om man antas till forskarstudier eller erbjuds anställning som forskare måste ansökan göras utanför Sverige enligt utlänningslagen.
Ställning som varaktigt bosatt i EU
Ett alternativ kan vara att ansöka om ställning som varaktigt bosatt om man har bott i Sverige i fem år utan avbrott. Den som har beviljats ställning som varaktigt bosatt i Sverige får ett permanent uppehållstillstånd automatiskt.
För att få ställning som varaktigt bosatt personen
- ha bott i Sverige i fem år utan avbrott
- ha haft uppehållstillstånd, eller på annan grund varit lagligen bosatt, i Sverige de senaste fem åren
- kunnat försörja sig och sin familj.
- Uppehållstillstånd för studier (ej forskarstudier) eller för besök får inte räknas med den tiden, inte heller ett jobbsökartillstånd.
Migrationsverkets hemsida för mer information
Permanent uppehållstillstånd för familjemedlemmar
Familjemedlemmar kan ansöka om permanent uppehållstillstånd samtidigt som huvudsökande men dock tidigast efter tre år. De kan inte få permanent uppehållstillstånd före huvudsökande. De måste själva uppfylla kraven för att få permanent uppehållstillstånd, och kan alltså inte få det automatiskt bara för att huvudsökande har fått det.
Migrationsverket prövar först huvudsökandes ansökan om permanent uppehållstillstånd, därefter prövas varje familjemedlems ansökan. Familjen måste då först uppfylla kraven för att få förlängt uppehållstillstånd som anhörig till en person med permanent uppehållstillstånd. Därefter prövas om de uppfyller kraven för PUT:
- de måste ha haft uppehållstillstånd i minst tre år
- familjemedlemmar som är 18 år eller äldre måste kunna försörja sig själva
- familjemedlemmar som är 15 år eller äldre måste leva ett skötsamt liv.
Om familjemedlemmar inte uppfyller försörjningskravet för permanent uppehållstillstånd kan de istället få ett tillfälligt uppehållstillstånd om huvudsökande kan försörja dem.
Försörjningskravet är i dessa fall annorlunda än vid permanent uppehållstillstånd eftersom även arbetslöshetsersättning med mera kan tillgodoräknas.
Mer information (Migrationsverkets hemsida)
Hur man ansöker om permanent uppehållstillstånd
För forskare gäller att en ansökan om permanent uppehållstillstånd endast kan göras i samband med en förlängningsansökan. Vilken blankett eller e-tjänst som ska användas, och vilka dokument som ska bifogas beror på vilken typ av uppehållstillstånd personen har. Vid ansökan om ett förlängt uppehållstillstånd i e-tjänsten ställs frågan om personen avser att ansöka om permanent uppehållstillstånd.
För doktorander gäller att de som tidigast kan skicka in sin ansökan 14 dagar före det nuvarande tillståndet upphör. Ansökan görs inte i samband med en förlängningsansökan utan är en fristående ansökning.
Under handläggningstiden
Den som har lämnat in en ansökan om permanent uppehållstillstånd (innan tidigare tillstånd har gått ut) har rätt att vara kvar i Sverige och studera/forska tills Migrationsverket har fattat sitt beslut.
Om den sökande reser utomlands under handläggningstiden kan det bli svårt att komma in i Sverige innan det nya tillståndet är beviljat. Personen behöver i så fall vänta på beslutet utanför Sverige. En kopia på inskickad ansökan gäller inte.
Kommande krav på kunskaper i samhällskunskap och svenska
Förslaget som är under utredning gäller ett godkänt resultat på lägst kurs C i Sfi (Svenska för invandrare), motsvarande nivå A2 i Gemensam europeisk referensram för språk (GERS) dvs användare på nybörjarnivå. Ingen nivå har angetts för samhällskunskap.
Vi rekommenderar att man redan nu börjar förbereda sig för att krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap kommer att införas.
Socialförsäkringsutskottets betänkande 2020/21:SfU28