IT och digitala tjänster

På de här sidorna kan du läsa om universitetets it-tjänster och it-stöd, bland annat telefoni, e-post, wifi, Umu-id och mycket annat. Här finns också information om hur du hittar och beställer programvaror, licenser och tjänster samt felanmäler problem.

Köpa dator eller telefon, programvaror och licenser

Som anställd på Umeå universitet får du automatiskt ett Umu-id (tidigare CAS) som du behöver för att logga in i de flesta universitetsgemensamma system och tjänster. När du får ditt Umu-id får du också en e-postadress.

Universitetet som arbetsgivare ser till att du har den utrustning du behöver, som till exempel dator och telefon, men det är ofta du själv som ansvarar för att beställa och installera de program du behöver.

Varje institution eller enhet har en IT-kontaktperson som kan hjälpa dig med beställning av olika abonnemang, program, dator och telefon, med mera.

Köpa dator eller telefon

Dator, telefon och liknande produkter köper du via Wisum. Vem som ansvarar för att köpa in varierar mellan olika institutioner och enheter. Kontakta därför din prefekt eller chef för att få veta vem du ska vända dig till.

Program och licenser

Om du vill ha och behöver några speciella program ska du använda dig av universitetets avtal. För att beställa det program du behöver vänder du dig till din institutions eller enhets licensansvariga som har tillgång till alla de program vi har avtal för.

Program och licenser

Om du behöver hjälp

När datorn kraschar, telefonen strular, programmen inte beter sig som de ska eller systemen inte fungerar vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du instruktioner, manualer, anmäler fel och ställer frågor.

Du kan även följa Driftsbloggen för att få löpande information om uppdateringar och eventuella problem i våra gemensamma system.

Support ITS SERVICEDESK

Till Servicedesk kan du skicka ett ärende när du exempelvis behöver stöd kring:

*  Teknisk support
*  Beställning av tillgång till system

Telefon: 090 - 786 63 00

Manual

Manualer och instruktioner hittar du på webbplatsen Manual.

Driftinformation

https://it-status.umu.se/driftinfo

IT säkerhets- och driftinformation

Driftinformation
Planerad uppdatering i integrationsplattformen Kardia, torsdag 8 juni från kl. 7.30 till 9.30

2 juni, 11:48

IRT-information
Nätfiskekampanj/phishing

31 mars, 09:16

Elin Sköld
2022-04-01