Återvinning och återbruk av IT-utrustning

ITS tillhandahåller en ny tjänst för att ta hand om förbrukad IT-utrustning vid Umeå universitet. Alla institutioner och enheter kan lämna in datorer, skärmar, skrivare, smartphones och surfplattor till ITS som med hjälp av en samarbetspartner ser till att utrustningen endera repareras och återvinns eller återanvänds.

Så fungerar tjänsten

Den kostnadsfria tjänsten för att lämna in förbrukad IT-utrustning för återbruk eller återvinning kan nyttjas av alla institutioner och enheter vid Umeå universitet. Chef/prefekt i samråd med IT-kontaktpersoner ansvarar för besluta vilken utrustning som ska lämnas in.

ITS tar emot utrustningen i en särskild lokal i MIT-huset (https://link.mazemap.com/T8kHW8rt) och samarbetspartnern 3stepIT tar därefter hand om återbruk och återvinning. Den utrustning som lämnas in till ITS får inte innehålla känsliga personuppgifter, vara låst till Umeå universitet eller kräva några som helst lösenord.

För att använda tjänsten går du tillväga på följande sätt

1. Identifiera den obrukbara utrustningen

Chef/prefekt i samråd med IT-kontaktpersoner ansvarar för besluta vilken utrustning som ska lämnas in.

2. Förbered den obrukbara utrustningen

Den IT-utrustning du ska lämna in till ITS måste förberedas genom att se till att det inte finns några låsta konton kvar på någon av enheterna som lämnas in (till exempel lösenord/hårddisklås eller att till exempel iCloud-lösenord/lås. Om en enhet är låst så kan inte enheten återbrukas utan måste skrotas. Detsamma gäller laptops utan strömadapter eller dockningsstation, de kommer också att skrotas. För de tjänster där institution eller enhet själv inte har möjlighet att påverka så behöver ni sätter en lapp eller på annat sätt märka upp enheten för att underlätta hanteringen hos ITS.

3. Informera ITS om vad du ska lämna in

När all utrustning är förberedd av dig ska du informera ITS om vilken utrustning du ska lämna in*. Det görs genom att kontakta ITS Servicedesk (lägg ett ärende eller ring).

4. Lämna utrustning till ITS

När du fått en bekräftelse från ITS och en tid då ni kan lämna in utrustningen så kommer ni med den till vår lokal i MIT-huset: https://link.mazemap.com/T8kHW8rt

 

*Typer av utrustning som kan lämnas in:

 • Stationära datorer (alla typer). Se till att det inte är BIOS-lösenord eller hårddisklås, DEP/KNOX/Googlekonto/iCloud-lösenord/lås är borttaget/upplåst innan inskick.
 • Laptops med laddare eller docka (alla tillverkare och modeller). Se till att det inte är BIOS-lösenord eller hårddisklås, DEP/KNOX/Googlekonto/iCloud-lösenord/lås är borttaget/upplåst innan inskick.
 • TFT/LCD-skärmar
 • Skrivare
 • Smartphones (se till att de inte är låsta till universitetet via dep, icloud, knox eller googlekonto mm)
 • Surfplattor (se till att de inte är låsta till universitetet via dep, icloud, knox eller googlekonto mm.

Typer av utrustning vi inte tar emot utan som sorteras som elektronikavfall i miljörum:

 • Tv-apparater
 • Mikrovågsugnar
 • Köksutrustning
 • OH-Apparater
 • Stora maskinskrivare/kopiatorer som ägs av extern part.

Mer information

Frågor om tjänsten skickas till ITS via ITS Servicedesk.
Mer information om 3stepIT Hem (3stepit.com)

Kontakta Servicedesk via webbformulär

Du kan ställa din fråga till oss via ett formulär.

Ring eller besök oss

Ring Servicedesk på telefonnummer 090-786 63 00 eller besök oss vid Infocenter, Universum. Öppet vardagar 8.30-16.00.

Sofia Westerlund
2024-01-09