Startsidan anpassas utifrån ditt val, men gemensamma nyheter och gemensamt innehåll syns alltid för alla.
Du kan när som helst ändra ditt val genom att klicka på "Anpassat innehåll för" i sidhuvudet.
OBS! Om denna ruta inte stängs när du klickar på knappen, ladda om sidan och klicka på knappen igen. Vi felsöker detta problem.
Om du väljer ”Jag besöker som gäst” kommer enbart gemensam information visas. Läs mer om anpassat innehåll
Aurora
Sannolikheten att ett attentat med dödligt våld (PDV) skulle inträffa vid Umeå universitet bedöms som mycket låg. Om det ändå skulle inträffa är rådet att agera utifrån stegen: fly, sök skydd och larma.
Begreppet PDV, pågående dödligt våld, har på senare tid blivit aktualiserat efter de attacker som skett runt om i Sverige och i övriga världen. Gemensamt för dessa attacker är att en eller flera gärningspersoner attackerar en plats, till exempel skola, med syfte att slumpmässigt skada och döda så många som möjligt.
Sannolikheten att ett attentat med dödligt våld skulle inträffa vid Umeå universitet bedöms som mycket låg, men konsekvenserna om det skulle inträffa är mycket allvarliga. Det är därför viktigt att förbereda sig inför en PDV-händelse genom att ta del av nedanstående råd.
Råden vid ett attentat är att följa de tre stegen: fly, sök skydd, larma.
Sätt dig själv i säkerhet. Lämna platsen så fort och säkert som möjligt och undvik folksamlingar.
Om du inte kan lämna området, sök upp en plats som du bedömer vara säker och som ger dig skydd. Var uppmärksam på det du ser och hör och försök behålla lugnet. Sätt mobilen på ljudlöst och stäng av vibrationen. Ring inte till någon som kan befinna sig i riskområdet. Mobilsignalen kan röja en person som gömmer sig.
När du är i säkerhet, larma polisen via 112. Polisen behöver veta: platsen, vad som har hänt, hur många gärningsmän du har sett, vilka vapen de använt, hur de ser ut och var du senast såg dem. Varna dem som befinner sig i fara och hjälp dem som behöver.
MSB och Polisen har tagit fram en webbutbildning för att öka kunskapen om hur man sätter sig i säkerhet, samt hur man kan hjälpa andra, i en farlig situation som ett terrorattentat. Utbildningen tar 15-30 minuter att göra.
Webbutbildningen Så bör du agera vid ett terrorattentat
Tänk även på
Du kan bidra till det förebyggande arbetet genom att:
En film från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Rutin vid attentat/ pågående dödligt våld (PDV)
Charles CederqvistSäkerhetschef090-786 65 16charles.cederqvist@umu.se
Jacob ErikssonSäkerhetssamordnare090-786 71 21jacob.eriksson@umu.se
Karin SjöbergSäkerhetssamordnare090-786 97 43karin.sjoberg@umu.se
Krishantering (Umu)
Råd vid attentat (MSB)
Råd vid terrorattentat (Polismyndigheten)
Stöd vid hotfulla situationer och kriser (Umu)