Polisanmälan och rättegång

Om du blivit utsatt för brott på din arbetsplats ska du informera din chef och göra en polisanmälan. Vissa brott anmäler du enklast via polisens hemsida och andra ska du anmäla på polisstationen eller via 114 14.

Polisanmälan

Är du utsatt för brott eller upptäcker ett brott kopplat till din arbetsplats ska du informera din chef så snart du har möjlighet och upprätta en polisanmälan.  

Anmälan angående stöld, skadegörelse eller inbrott görs lättas via polisens hemsida om anmälan. Anmälan om hot, våld eller sexualbrott bör helst göras på polisstation eller via 114 14. 

När polisanmälan är upprättad skickas en kopia på din anmälan till registraturen på Umeå universitet.

Ändra eller komplettera polisanmälan

För att kunna ändra eller komplettera en tidigare gjord anmälan måste du uppge ärendenumret på din ursprungsanmälan. Ett exempel på hur ärendenummer kan se ut är 5000-K123-18 (finns angivet på din polisanmälan) alternativt I-55-1231231231231 om anmälan gjordes via internet  (finns angivet i bekräftelsen du fick via e-post).

Efter en polisanmälan

När en brottsanmälan har gjorts ska polis eller åklagare bedöma vilka möjligheter som finns att utreda brottet. De beslutar därefter om en förundersökning, även kallad brottsundersökning, ska inledas. 

Rättegång

Håll din chef informerad om polisanmälan läggs ner eller om det väcks åtal och ärendet går till domstol. Om du ska delta i en rättegång som drabbad eller vittne är det viktigt att du förbereder dig i den mån du har möjlighet. Det kan du göra genom att ta del av hur en rättegångsprocess ser ut och besöka en domstol. Det kan vara bra om en kollega eller chef följer med som stöd till dig vid rättegången. Här hittar du mer information om hur en rättegång går till: Brottsoffermyndigheten - rättegång.

Relaterad information

Här kan du få mer information om rättsprocessen från polisanmälan till vad som händer efter en eventuell dom. Du får också veta mer om dina rättigheter som brottsoffer och var du kan få stöd och skydd: Brottsoffermyndigheten - Utsatt för brott

Polisen - Hjälp och stöd 

KONTAKTINFORMATION

Charles Cederqvist
Säkerhetschef
090-786 65 16
charles.cederqvist@umu.se

Jacob Eriksson
Säkerhetssamordnare
090-786 71 21
jacob.eriksson@umu.se

Frida Fjellström
2023-12-27