Inloggning och administrationsverktyg

Det är inte alltid helt lätt att veta vilken inloggning som ska användas till vilken tjänst. Här har vi samlat de olika inloggningstyperna som finns, hur de ska användas och i vilka tjänster.

ADFS

Används ursprungligen för att logga in i Microsofttjänster. Nu används det till de flesta inloggningar i tjänster där inloggning tidigare skedde via CAS.

Vanligtvis läggs @ad.umu.se automatiskt till på användarnamnet på sidor/länkar som kommer från Umu. Microsoft använder till exempel @ad.umu.se för att länka om till vår inloggning.

SSO - Single Sign On

SSO är något som många tjänster hänvisar till vid inloggning och kan vara förvirrande för användaren. Det finns ingen standard för vad användaren ska skriva in vid inloggning med SSO, utan man behöver kolla instruktionerna för varje tjänst. Zoom är ett exempel där SSO används. Där behöver du inte skriva hela din Umu-id-adress, det räcker att skriva in "umu" i inloggningsrutan vid SSO.

SWAMID

SWAMID är en identitetsfederation som omfattar de flesta lärosäten, forskningsinstitut och andra myndigheter som är relaterade till svensk forsknings- och utbildningssektor. SWAMID drivs av SUNET. Det används för inloggning i Ladok.

Umu-id

Användarnamnet används för att logga in i tjänster inom Umu. Umu:s sidor och tjänster som hanteras av oss ska bara kräva att användaren skriver in sitt Umu-id för inloggning. Obs, inte Umuid@ad.umu.se.

Umu-mail 

Används mest vid konfigurering av e-post i exempelvis dator, mobil och surfplatta. Ingen tjänst använder Umu-mail för inloggning.

Support ITS SERVICEDESK

Till Servicedesk kan du skicka ett ärende när du exempelvis behöver stöd kring:

*  Teknisk support
*  Beställning av tillgång till system

Telefon: 090 - 786 63 00

Manual

Manualer och instruktioner hittar du på webbplatsen Manual.

Driftinformation

https://it-status.umu.se/driftinfo

Elin Sköld
2023-02-17