Kom åt universitetets system från distans via VPN

Om du inte befinner dig på campus men behöver komma åt universitetets tjänster kan du använda VPN – Virtuellt Privat Nätverk.

Hur funkar VPN?

Genom att använda VPN kan du komma åt alla system och tjänster som är begränsade till användning inom campus – även fast du inte befinner dig på campus. När du använder VPN skapas en tunnel över internet så att din dator får ett IP-nummer på universitetets nätverk. All trafik skickas automatiskt genom tunneln och blir krypterad för att ingen obehörig ska kunna ta del av informationen.

Med VPN säkerställer du att ingen avlyssnar det som skickas till eller från din dator eller telefon. VPN ska enbart användas när du befinner dig utanför campus.

För att använda VPN krävs att du använder  multifaktorautentisering ("MFA") som ger ett ytterligare skyddslager i inloggningsprocessen. Mer information om MFA och hur du använder det finns här

Läs mer om råd och riktlinjer för VPN.  

Hur skaffar jag VPN? 

VPN är lätt att installera. Först behöver du skapa ett konto, och sedan ladda ned programvaran till din dator. Se steg 1 och 2. Om du behöver hjälp eller har frågor kan du alltid kontakta Servicedesk. 

Steg 1 - Beställ konto för VPN

Om du inte använt VPN tidigare så måste du beställa ett VPN-konto och ladda ner en VPN-klient. Instruktioner för hur du beställer hittar du i Manual.

Beställ VPN, i Manual

Du beställer genom att använda dig av tjänsten VPN i Administrationsverktyget.

Beställ VPN

Steg 2 - Ladda ner VPN-klient till dator

När du har beställt VPN-konto måste du installera VPN-klienten på din dator. Instruktioner finns i Manual.

Kom igång med VPN

Support ITS SERVICEDESK

Vänd dig till Servicedesk när du behöver hjälp med teknisk support eller för att beställa tillgång till system.

Skicka ett ärende till Servicedesk

Ring Servicedesk: 090-786 63 00

Du kan själv söka efter instruktioner på webbplatsen Manual

Elin Sköld
2023-10-06