Hjälp med bostad till internationella medarbetare

Ska din institution ta emot en gästforskare? På Bostadsförmedlingen hjälper vi till att ordna bostad så att ni kan fokusera på att välkomna er gästforskare på bästa sätt.

För att underlätta för dig som mottagare av en gästforskare finns Bostadsförmedlingen. Vi har ett antal lägenheter reserverade som vi genom ett andrahandskontrakt kan erbjuda till internationella gästforskare under max 2 års tid. Vi sköter hela bostadsprocessen och ser till att boendesituationen blir så smidig och trygg som möjligt för den boende gästforskaren. Det du som institution eller enhet behöver göra är att anmäla din gästforskare. Det gör du genom ett formulär på Teams. 

Er ansökan är det formella intyget att personen är behörig att få en bostad förmedlad via Umeå universitets bostadsförmedling. Då vi får in ansökan påbörjas processen för gästforskaren som från den dagen ställs i vår bostadskö och får tillgång till vår bostadsportal. Där visas lediga hyresobjekt som gästforskaren kan anmäla intresse för. Erbjudanden om ledia lägenheter publiceras löpande till de som står i kö, tackar personen ja upprättas ett hyreskontrakt mellan den boende och Bostadsförmedlingen. All praktisk information hanterar vi genom bostadsportalen till den boende.

Bostadsförmedling har i dagsläget 826 bostäder för uthyrning. Av dessa är 316 dedikerade till internationella gästforskare och resterande är till internationella studenter. Då intresset för våra bostäder är stort kan vi tyvärr inte garantera en bostadslösning för alla ansökningar. Vi uppmuntrar därför alla sökande att ställa sig i bostadsköer hos andra hyresvärdar i Umeå redan innan de anländer till Umeå och att leta efter boende även på andra vis än enbart genom Bostadsförmedlingen. 

Vanliga frågor och svar 

Hur fungerar kösystemet?

Från den dagen vi får in ansökan från institutionen registreras gästforskaren i vårt bostadssystem och dess kö-poäng börjar, 1 dag = 1 poäng. Hur många poäng som krävs för att få ett boende beror på hur många som står i kö just då och hur öppen gästforskaren är för olika boendealternativ. Det är exempelvis lättare att bli erbjuden en mindre lägenhet än en större.
Via vårt bostadssystem kan hyresgästen se vilka lediga lägenheter/studentrum som det går att anmäla intresse för. Alla lediga lägenheter/studentrum har en beskrivande text vad som ingår, det finns bilder på boendet och även en karta över var boendet är beläget.

Vad avgör vem som får ett bostadserbjudande? 

När Bostadsförmedlingen får intresseanmälan kan det vara fler personer som visat intresse för samma hyresobjekt. Kösystemet styr vilken person som får ett erbjudande via mejl. 

Hyresgästen har några dagar på sig att acceptera eller neka erbjudandet. Vid acceptans fyller hyresgästen in beräknad ankomstdag till Umeå. Bostadsförmedlingen upprättar ett kontrakt med start och slutdatum och skickar till gästforskaren för digital signering tillsammans med ett välkomstmejl med praktisk information om boendet.

Vilka bostäder erbjuds?

Bostadsförmedlingen erbjuder olika storlekar av lägenheter och studentrum. Alla ligger inom 20-30 minuters gångavstånd till campus. Samtliga boenden hyrs ut möblerade och köksredskap ingår i alla lägenheter. 

Hur betalas hyran?

Hyresfakturor skickas till hyresgästen via epost. Hyran ska betalas i förväg och alla uppgifter för det finns på fakturan. Hyran är fastställd via beslut av Universitetsdirektör till en ersättningsmodell förenlig med hyreslagen som innebär att hyresgästen betalar en skälig hyra för sin bostad som den hyr av Bostadsförmedlingen. Modellen innebär att hyresgästen betalar en grundhyra plus 15 procent för möblering. Utöver detta betalar hyresgästen för fastställd service, till exempel bredband, el abonnemang, flyttstädning, enligt principen för full kostnadstäckning.

Institutionen ska betala hyran, hur gör vi då?

I de fall där institutionen ska betala hyran kommer er kontaktperson också att behöva digitalt signera kontraktet och står därmed som kontraktstecknare tillsammans med hyresgästen. Hyresgästen får all praktiskt information genom bostadssystemet men hyresfakturorna skickas till institutionen. Kontraktet behövs för att gästforskaren ska få en adress och för att kunna hämta ut nyckeln. 

Hur säger hyresgästen upp sitt kontrakt?

Alla kontrakt är tidsbegränsade vilket innebär att hyresgästen inte behöver säga upp kontraktet. En månad i förväg skickar Bostadsförmedlingen information om utflyttning och nyckelåterlämning via bostadssystemet men även via den mejladress som finns registrerad hos Bostadsförmedlingen.

I de fall hyresgästen vill avsluta sitt kontrakt tidigare behöver detta meddelas tre månader i förväg. En bekräftelse på uppsägningen skickas till hyresgästen med utflyttningsinformation. Fortsatta frågor kring utflyttningen tas direkt med Bostadsförmedlingen.

Kan kontrakten förlängas?

Bostadsförmedlingen erbjuder ett första boende på max två år och är restriktiva till att förlänga boendeperioden.

Vad kostar det för min institution?

Bostadsförmedlingen tar ut en avgift per kontrakt av berörd institution på 4 000 kronor enligt beslut av universitetsdirektör. 

kontaktinformation

housing@umu.se

090-786 73 90

Anmäl din gästforskare

Du som ska anmäla gästforskare till Bostadsförmedlingen finner formulär och information på Teams. Kontakta housing@umu.se för att få tillgång till teamet.

Lena Bohlin
2022-12-19