Hjälp med bostad till internationella medarbetare

Ska din institution ta emot en gästforskare? På bostadsförmedlingen hjälper vi till att ordna bostad så att ni kan fokusera på att välkomna er gästforskare på bästa sätt.

För att underlätta för dig som mottagare av en gästforskare finns bostadsförmedlingen. Vi har ett antal lägenheter reserverade som vi genom ett andrahandskontrakt kan erbjuda till internationella gästforskare under max 2 års tid. Vi sköter hela bostadsprocessen och ser till att boendesituationen blir så smidig och trygg som möjligt för den boende gästforskaren. Det du som institution eller enhet behöver göra är att anmäla din gästforskare. Det gör du genom ett formulär på Teams. 

Er ansökan är det formella intyget att personen är behörig att få en bostad förmedlad via Umeå universitets bostadsförmedling. Då vi får in ansökan påbörjas processen för gästforskaren som från den dagen ställs i vår bostadskö och får tillgång till vår bostadsportal. Där visas lediga hyresobjekt som gästforskaren kan anmäla intresse för. Erbjudanden om lediga lägenheter publiceras löpande till de som står i kö, tackar personen ja upprättas ett hyreskontrakt mellan den boende och bostadsförmedlingen. All praktisk information hanterar vi genom bostadsportalen till den boende.

Bostadsförmedling har i dagsläget 826 bostäder för uthyrning. Av dessa är 316 dedikerade till internationella gästforskare och resterande är till internationella studenter. Då intresset för våra bostäder är stort kan vi tyvärr inte garantera en bostadslösning för alla ansökningar. Vi uppmuntrar därför alla sökande att ställa sig i bostadsköer hos andra hyresvärdar i Umeå redan innan de anländer till Umeå och att leta efter boende även på andra vis än enbart genom bostadsförmedlingen. 

kontaktinformation

housing@umu.se
090-786 73 90

Anmäl din gästforskare

Du som ska anmäla gästforskare till bostadsförmedlingen finner formulär och information på Teams. Kontakta housing@umu.se för att få tillgång till teamet.

Relaterad information

Lena Bohlin
2023-12-29