Wifi på campus för medarbetare

För dig som anställd finns det två sätt att komma åt wifi vid Umeå universitet – genom att använda eduroam eller Umu wlan. Anställda kan också skapa gästkonton för att ge gäster tillgång till wifi.

eduroam

Med eduroam kan du komma åt trådlöst nätverk på högskolor och universitet över hela världen, oavsett var du arbetar eller studerar. Du loggar in med din inloggning från eduroam från ditt hemuniversitet och kan då komma åt wifi hos alla högskolor, universitet samt platser som är anslutna till eduroam. Om du ska ut och resa hittar du även på eduroams hemsida en karta över var i världen du kan ansluta dig till eduroam.

För att kunna använda eduroam måste du som hör till Umeå universitet installera ett så certifikat på din dator, telefon eller surfplatta. Ett certifikat är ett elektroniskt intyg som styrker att en elektronisk identitetshandling är korrekt och giltig. När du har installerat certifikatet kommer din enhet automatiskt att koppla upp sig där eduroam finns.

Installera eduroam på plats på campus

Om du befinner dig på campus och har Windows, Mac, Iphone, Chromebook, eller Android så kan du koppla upp dig på nätverket Umu wifi. Umu wifi är ett trådlöst nätverk du endast kan använda för att installera eduroam. Nätverket finns bara tillgängligt på campusområdet.

Installera eduroam där du är uppkopplad mot Umu wifi

Installera eduroam manuellt

Om du inte har tillgång till Umu wifi, använder ett annat operativsystem eller har problem med de operativsystem som nämns ovan så kan du installera eduroam manuellt.

Installera eduroam manuellt

UmU wlan

För anställda och studenter är det också möjligt att komma åt trådlöst nätverk genom att använda Netlogon. Välj då det trådlösa nätverket som heter UmU wlan, öppna en webbläsare och logga in med ditt Umu-id.

Gästkonto

Gäster har möjlighet att logga in med ett tillfälligt konto via Netlogon.

Som anställd kan du skapa gästkonton för wifi till dina gäster genom att använda Administrationsverktyget. Observera att du måste vara inloggad för att kunna skapa ett gästkonto. Du loggar in med ditt Umu-id.

Skapa gästkonto i Administrationsverktyget

Om din gäst behöver hjälp med att komma åt nätverket så finns instruktioner här:

Surfa trådlöst med ditt gästkonto

Här finns Umeå universitets trådlösa nätverk

Utöver campus finns Umeå universitets nätverk utbyggt på följande platser:

  • Region Västerbotten
  • Örnsköldsvik campus
  • Skellefteå campus (endast eduroam)
  • Konstnärligt campus
  • Polisutbildningen vid Umestan
  • Umeå Stadsbibliotek inklusive filialer (endast eduroam)
  • IKSU
  • Umeå flygplats (endast eduroam)
  • Folkets Hus (endast eduroam)

Support ITS SERVICEDESK

Vänd dig till Servicedesk när du behöver hjälp med teknisk support eller för att beställa tillgång till system.

Skicka ett ärende till Servicedesk

Ring Servicedesk: 090-786 63 00

Du kan själv söka efter instruktioner på webbplatsen Manual

Elin Sköld
2023-08-28