Tillgänglighetsredogörelse för TimeEdit

Genom att tillgänglighetsanpassa TimeEdits webbschema- och bokning är målet att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen.

Den här sidan beskriver hur TimeEdits webbschema (TimeEdit Viewer) och webbokning (TimeEdit Reserve) uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem. Informationen är framtagen i samarbete med leverantören av systemet, TimeEdit AB. 

Hur tillgänglig är TimeEdits webbschema och webbokning?

Målet är att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Se resultatet av granskningen för mer information. 

Vad kan du göra om du inte kan använda delar av TimeEdits webbschema eller webbokning?

Om du behöver tillgodogöra dig innehåll från webbplatsen som inte är tillgängligt för dig, men som är undantaget från lagens tillämpningsområde enligt beskrivning nedan, kan du lägga ett ärende till Infocenter eller kontakta den institution som ansvarar för ditt schema.

Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet

Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, rapportera detta till timeedit.support@umu.se så att vi får veta att problemet finns.

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning och påtala det.

Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet

Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, på grund av de brister som beskrivs i resultat av granskningen.

Granskningsmetod

Vi har utgått från checklistan Vägledning för webbutveckling
Denna har kompletterats med verktyget Wave.
Test av navigering utan skärm (uppläsning) har utförts med MacOS inbyggda verktyg VoiceOver i MacOS 10.15.7.

Vi har testat den grafiska bokningssidan samt den grafiska schemasidan.
Vi bifogar resultat av checklistan "Vägledning för webbutveckling". Nedan kommenterar vi de punkter som inte har status Klar eller Ej relevant.

Några reflektioner kring visning av scheman:

Även om sidan formellt skulle uppfylla de tekniska kraven i checklistan bedömer vi att den skulle vara svårnavigerad utan användning av pekdon och svårtolkad vid uppläsning på grund av dess grafiska natur.
Genom att istället som standard erbjuda sidan i textformat (vilket är ett konfigurationsalternativ) torde sidan bli betydligt mer lättnavigerad och enklare att tolka.
När man erbjuder länkar till kursscheman från kurshemsidor eller lärplattformar finns dessutom möjlighet att direkt länka till en förenklad textbaserad version av schemat. Sker detta så visas inga kontroller för sökning och datumval och sidan blir väldigt lätt att både navigera utan pekdon och lätt att tolka vid uppläsning. Sker detta bedömer vi att sidan uppfyller i princip alla kraven i checklistan.

Relaterad information

Frida Fjellström
2024-01-03